Semlor, temlor och soliga vinterdagar

Årets fetaste dag
Ja gott folk, det börjar närma sig en av de allra finaste dagarna på året - FETTISDAGEN!
En dag, bland många andra, då semlor bör förtäras i rikliga mängder.

I mina yngre dagar drog skolan alltid med oss ut till pulkbacken på fettisdagen. Vi gjorde förstås alltid illa oss och grät en skvätt när vi körde in i varandra med de olika åkdonen. Men vad gjorde det? Vi fick ju oss alltid en redig semla och en stor kopp varm choklad i det vackra vintervädret när vi åkt färdigt och torkat tårarna! FAEN SÅ GÖTT ALLTSÅ!

En del äter sin semla med allt som hör till; Mandelmassa, vispad grädde och lite florsocker på toppen, medan andra endast vill ha grädden eller mandelmassan. Vi riktigt fläskiga tokar äter förstås semlan så fet som möjligt, alltså med allt som hör till! Dock så finns det människor som väljer att äta sin semla på ett lite ovanligare sätt:

Hetvägg'n
Hetvägg'n är något som jag själv aldrig vågat mig på vad jag kan minnas. Dock så är den en viktig del i semlans historia, så den förtjänar en redig copy-pastead förklaring!

"Traditionellt åts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsats med en gnutta salt, för att bryta mot sötman, och i vissa delar av Sverige och Finland även med kanel pudrat över semlan. När semlan serveras på det sättet kan den även kallas hetvägg"


Temlan
Ture Sventon, en av världens bästa detektiver, är en av de som vet hur man fläskar semlor (temlor) på rätt sätt - En riktig förebild alltså!



Nä hörrni, nu är det dags att prova de nya och vackert fläskiga ballerinakakorna som kommit till världen alldeles nyligen! Svull på er!

/Kajjehsson

RSS 2.0